Maksimum 3 Bulan Untuk Membaiki Kerosakan Kabel Di Jambatan Pulau Pinang

George Town, 23 Februari 2021

Pagi ini pihak Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah mengunjungi Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang bagi memberi penjelasan mengenai insiden kebakaran kabel elektrik di bawah kilometer 3.2 Jambatan Pulau Pinang yang telah berlaku kira-kira jam 4.23 petang semalam.

Kebakaran tersebut telah menjejaskan ketiga-tiga litar di bawah jambatan lantas mengakibatkan gangguan bekalan elektrik selama 35 saat di beberapa kawasan, namun bekalan pulih dan stabil kembali kerana terdapat punca-punca bekalan lain.

Secara umumnya, permintaan bekalan elektrik di bahagian Pulau adalah maksimum 700MW, dan buat masa ini terdapat 4 litar lain melalui kabel submarin dengan kapasiti bekalan sebanyak 1180MW manakala Stesen Janakuasa Gelugor mampu membekal sebanyak 310MW. Ini bermaksud masih terdapat kapasiti bekalan lebih kurang 1,490MW di bahagian Pulau iaitu jauh mencukupi untuk memenuhi permintaan.

Kerajaan Negeri mengambil maklum bahawa punca kebakaran masih di bawah siasatan oleh pihak TNB dan garis masa pembaikan hanya akan diketahui secara muktamad selepas penilaian dibuat secara terperinci hari ini.

Walaupun masa pembaikan akan bergantung kepada tahap kerosakan serta rundingan bersama pihak PLUS berkenaan keperluan penutupan lorong bagi membenarkan kerja pembaikan, pihak TNB yakin ianya tidak akan melebihi tiga (3) bulan.

Kerajaan Negeri mengambil maklum dan terus menyokong usaha TNB untuk memastikan kestabilan bekalan elektrik kepada rakyat Pulau Pinang.

Zairil Khir Johari
EXCO Infrastruktur dan Pengangkutan
Negeri Pulau Pinang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s